Sait Akson Koşusu'nda kazanan Qualizto oldu

Sait Akson Koşusu'nda kazanan Qualizto oldu
04 Haziran 2023 - 17:45

Kulübümüzün Kurucu Üyelerinden merhum Sait Akson adına koşulan yarış, 2200 metre mesafe üzerinden çim pistte gerçekleştirildi.

2023 yılı Sait Akson Koşusu'nu, Mehmet Emin Ekenler'in sahibi olduğu Qualizto (Torok - Arwa / Bin Ajwaad) jokeyi Ayhan Kurşun idaresinde kazandı. Kasım Ercan Ekenler yetiştirmesi, Alper Ciğer'in antrene ettiği doru erkek tay ortaya koyduğu perfromansla boy göstermiş olduğu ilk Grup koşudan zaferle ayrılmayı başarırken, toplamda 9. startındaki 4. galibiyetini hanesine yazdırmış oldu.

Yarışı izlemek için tıklayınız.

Birbirinden iddialı tayların katılım gösterdiği koşuya jokeyi Ahmet Çelik ile katılan Native Power (Native Khan - Unity / Sadler's Wells) pistten ikincilikle ayrılırken, Lord Of Pelennor (Victory Gallop - Invincible Girl / Mountain Cat) Özcan Yıldırım idaresinde üçüncü oldu. Jokeyi Halis Karataş ile mücadeleye katılan Anadolu Koparan (Native Khan - Tapit Girl / Tapit) dördüncük elde ederken, Cosmic Kid (Lemon Drop Kid - Sanima / Galileo) Gökhan Kocakaya idaresinde beşinci olarak yarışı noktaladı.

Koşunun galibi Qualizto için bitiriş derecesi 2.20.12 olurken, farklar 4,5 Boy - Boyun - Boyun - 2,5 Boy şeklinde sonuçlandı.

Yarışın ardından düzenlenen törende, kazanan safkanın sahibi adına Asli Üyemiz Ercan Ekenler'e kupasını Kulübümüz Yönetim Kurulu Başkanı Serdal Adalı takdim etti.

Törene Kulübümüz Genel Sekreteri Ahmet Özbelge, Genel Saymanımız Adil Mert Kaya ve Kulübümüz Yönetim Kurulu Üyesi Can N. Güven de katıldı.

Sait Akson

1913 yılında İstanbul'da doğan Sait Akson müzik, resim ve yabancı dil konularında eğitim aldı. Babası Akif Akson'un atlara duyduğu sevgiden etkilenen Sait Akson, küçük yaşlardan itibaren atlarla ilgilenmeye başladı.15 yaşında ilk kez centilmen binici olarak yarışlara katılmaya başladı. Avrupa ülkelerinin atçılık ve yetiştiricilikle ilgili gelişmelerini yakından takip eden Akson, bu süreçte Prens Halim Sait ile tanışarak yakın arkadaş oldu. 1938 yılında Yarış ve Islah Encümeni Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev yapan Akson, II. Dünya Savaşı başladığında Yedek Subay Okulu'ndan mezun olarak 46. Süvari Alayı'na katıldı. Genelkurmay Başkanlığı'nda hava müşavirliği yaptığı sırada askerlik yapan Prof. Mehmet Muhlis Ete ve Ali Ersan ile birlikte, Yarış Atları Yetiştiricileri ve Sahipleri Derneği'nin tüzüğünü hazırladı. Başta Ahmet Atman ve Fikret Yüzatlı olmak üzere, kuruluşunda Akson'un da etkin rol oynadığı dernek, 1943 yılında hayata geçirildi. Türkiye Jokey Kulübü'nün kuruluşunda da Özdemir Atman'la birlikte çalışan Akson'un ismi bu dönemde uluslararası atçılık camiasında duyulmaya başladı. Birçok şampiyon atın yarış performansını bizzat izleyerek değerlendiren Akson, yurtiçi ve yurtdışında yayımlanan birçok makale yazdı. Kendi anılarını kaleme aldığı "Yarışçılık Anılarım" isimli kitabı da gelecek nesillere değerli bir miras olarak bıraktı. 1970 yılında aramızdan ayrılan Kulübümüzün kurucu üyelerinden Sait Akson'u, anısına düzenlenen bu koşu vesilesiyle saygı ve rahmetle anıyoruz.

 

pbun6ur1nhgtpew2Izsrevid.jpg

ubnc45kze8p9zpstwvjllhwc.jpg

q3alezItbftg9qbn42kh0j1z.jpg

bqtpy7ylzrhmzw3tIfgksuc4.jpg

dsgtvpuwqxvet23h4d8b9c7n.jpg

YORUMLAR

  • 0 Yorum